Bakgrund

Berättelser

Vår familj

Kurer

Hem

Hur vi i vår familj lever

Min familj består av mig själv, min man och tre barn i förskoleåldern. Hos oss sover alla barnen från kl. 19.00–07.00, det är en förutsättning för att alla ska orka med dagen.

Mitt på dagen har de två stora vakenvila då de lyssnar på band eller ser på en film medan minstingen sover ute i vagnen. Då kan jag ta en kopp te, sitta vid datorn eller läsa.

Social delaktighet är en av grundstenarna hos oss. Alla medlemmar i familjen ska känna att vi inte skulle klara oss utan just henne/honom. Alla har olika uppgifter som de ansvarar för, och ju äldre barnet är desto mer krävande är dessa. T.ex. har de två äldsta barnen varsin matdag då de får bestämma vad vi ska äta, hjälpa till att handla och laga maten. Det är mycket populärt!

Mina barn har egentid precis som vi vuxna behöver ha ibland. Varje morgon efter att de vaknat så får de spännande leksaker att ha inne på sina rum. De stora får t.ex. pärlor, lego eller målarbok och pennor. Minstingen älskar just nu saker som låter, blinkar och spelar, så han får alltid något spelande med sig. Andra saker som han uppskattar är klosslådor där du ska stoppa in klossar i olika hål, bultbräda, knopp-pussel m.m. Det är så härligt att höra honom skratta inifrån sitt rum när han klurar ut hur något fungerar. De här sakerna har de bara tillgång till under den här timmen på morgonen. Då kan jag själv duscha och göra mig i ordning för dagen.

Ett av mina mål i min uppfostran av barnen är att de ska svetsas samman som syskongrupp. De ska veta att de behöver varandra, och lära sig hjälpa och stötta varandra. Därför går många av de saker vi gör ut på att de måste samarbeta för att lyckas. En lyfter ner från skåpen medan den andre dukar. Köra ved i skottkärran kräver flera händer än två när man är liten. Min förhoppning är att de ska ha glädje av varandra livet ut; någon att söka tröst hos, dela lycka och sorg med.

Något av de bästa med att ha tolvtimmars-nätter för barnen är att jag får längta efter dem. Jag vaknar ofta av mig själv vid 6-tiden och verkligen längtar tills kl. är 7 och alla vaknar så att vi får kramas och pussas. Jag tycker det är en gåva att få längta efter barnen, jag tror att mitt tålamod med dem under dagen blir mycket bättre då.

Här hemma njuter vi av småbarnsåren, av att få dela vardagen med våra barn. Att se dem utvecklas, samspela och konversera. Jag vill verkligen ta till vara på den här tiden när dessa små personer formas. Det är så spännande att få följa det nyfödda knytet på dess väg framåt i livet. Barn ska njutas och njuta själva är det en klok kvinna som sagt.